2015(e)ko maiatzaren 27(a), asteazkena

2. Zer diote Aiako Arau Subsidiarioek?


Aiako Arau Subsidiarioak 2009an onetsi zituen hango udalak eta bere webgunean esekita dauzka, denon ikusgai:

www.aiako.com/eu/html/




Nola dago sailkatuta lur hori?

Mapa honetan ageri da: Clasificación global del suelo y calificación de suelo no urbanizable




Beraz, 'Babes arrunt bereziko landa-eremua' da hura, eta gainera 'korridore ekologiko' gisa dago sailkatuta.

Eta zer egin daiteke hor?

Hara zer dioten Arauek:



Beraz, alde batetik, ez dago lursail horretan itxiturarik egiterik, fauna basatiaren mugimendua galarazi egiten baitute. EGIN DUTEN ITXITURA LEGEAREN KONTRAKOA DA ZEHARO.

Gainerakoan, honek ez dio aparteko mugarik gehitzen lurraldearen izaeraren ondorioz Arau Subsidiarioek ezartzen dutenari. Alegia, Babes arrunt bereziko landa-eremu izateagarik Arau Subsidiarioek ezartzen dutenari. Honi, hain zuzen:



Hona iritsita dagoeneko hasiak gara kutsu berezia hartzen kontu honi guztiari.

"SE PROHÍBE CUALQUIER TIPO DE NUEVA EDIFICACIÓN, si bien se consolidan los edificios que cumplan con lo establecido en el art. 64 de las presentes Ordenanzas."

"ERAIKUNTZA BERRIAK DEBEKATUAK DAUDE EDOZEIN MOTATAKOAK DIRELARIK ERE. Alabaina, ordenantza hauetako 64. artikuluan ezarritako baldintzak betetzen dituzten eraikinak finkatu egingo dira"

Tira, baliteke hori izatea kasua. Beteko al du eraikin honek 64. artikuluak dioena? Baina alto! Zertan ari gara? Eraikin bat finkatzeko aldez aurretik existitu beharko du, eta etxe hau berria da, beraz aurreikuspen hori ezin zaio aplikatu. Gehienez ere erorita zegoen baserri zaharra finkatuko zen.

Nola zegoen Amezti 2009an? Betetzen al zituen finkatzeko baldintzak? Eta, finkatuagatik ere, berreraikitzeko moduan al zegoen? Argi izan behar da erorita eta teilaturik gabe zegoen etxe hura finkatu ezean, ez dagoela etxe berririk inola egiterik lursail horretan. Eta hala ere, finkatu izanak ez du automatikoki ematen eraikin berri bat egiteko eskubidea.

Halaber, egoitza-erabilerak sendotu egingo dira baldin eta lehendik --dokumentua indarrean hasteko unean hain zuzen-- baldintza horiek berak betetzen baziren. Hori ote da kasua?

Ea ba! Begira dezagun zer dioen 64. artikuluak.


iruzkinik ez:

Argitaratu iruzkina